Woning verbouwen

appartementen

Vakman inhuren

Bij moeilijke klussen kan het verstandig zijn om een vakman in te huren. Als je dit wilt doen let dan wel op of het bedrijf bij een brancheorganisatie is aangesloten. Een aannemingsbedrijf dat aangesloten is bij BouwGarant kan een contract maken dat in samenwerking met Vereniging Eigen Huis is opgesteld. Zo heb je als klant een behoorlijke bescherming. Als de aannemer failliet gaat dan zorgt Bouwgarant ervoor dat de verbouwing zonder bij te betalen wordt afgemaakt. Op de website van Eigen Huis zijn verschillende voorbeeldcontracten te downloaden. Voor sommige werkzaamheden aan de eigen woning hoeft minder BTW betaald te worden. Tot de zomer wordt 6% BTW rekend voor schoonmaken, behangen, schilderen, stukadoren, renovatie- en herstelwerkzaamheden.
Offerte en garantie

Vraag vooraf verschillende offertes op bij aannemers want de verschillen in prijs zijn vaak groot. Maak duidelijk dat je een gratis offerte wilt hebben. Let goed op of er stelposten in de berekening zijn opgenomen. Stelposten zijn kosten die nog niet exact bepaald kunnen worden. Er moet een duidelijke limiet aan deze kosten gesteld worden zodat ze niet uit de hand kunnen lopen. Bekijk ook of er garantie wordt gegeven en wat de voorwaarden zijn om van de garantie gebruik te maken.

Kosten van een klus

De vereniging Eigen Huis heeft een prijzenindicator ontwikkeld die in een aantal stappen een globaal antwoord geeft op de vraag wat een bepaalde klus zal kosten. Er zijn 12 klussen waar de prijzenindicator een schatting van de kosten geeft. Bij ‘Kozijnen’ wordt er gevraagd welke kozijnen je wilt: houten, kunststof of van aluminium en hoe groot de totale oppervlakte is. Na het invullen van de getallen wordt direct een prijs zichtbaar. De duurste verbouwingen zijn werk aan de fundering of een aanbouw aan de woning. Ook een nieuwe badkamer, keuken en het vervangen van kozijnen levert een aardige kostenpost op. Men kan geld besparen door alles zelf te slopen zodat de aannemer gelijk met het werk kan beginnen. Wanneer men zelf niet over voldoende eigen vermogen beschikt voor het financieren van een verbouwing, kan natuurlijk altijd een renovatielening worden overwogen. Op die manier kan de verbouwing alsnog worden bekostigd.

Keuken verbouwen

Op de website van Ikea staat een handige Keukenplanner die je zelfstandig je keuken online laat plannen. Na afloop kan je het ontwerp opslaan op de server van Ikea en de tekening printen. Bij een bezoek aan de winkel van Ikea kan het ontwerp doorgenomen worden met een deskundige medewerker. Ikea kan ook het ontwerp zelf maken en de maten van de keuken thuis bij de klant komen opnemen. De beste financiering voor de nieuwe keuken is om spaargeld te gebruiken. Als u dit niet voor handen heeft dan kan een lening voor verbouwing een goed alternatief zijn. De rente is historisch laag waardoor de kosten beperkt blijven.