Wat kost een makelaar

contract tekenen

Makelaarskosten

Wat zijn de kosten als je een makelaardij inschakelt? De meeste mensen roepen de hulp in van een makelaar om hun woning te verkopen of er een te kopen. Van een makelaar mag je immers verwachten dat hij/zij de plaatselijke woningmarkt kent en de woning zal verkopen voor de beste prijs. Ook het onderhandelen over de prijs wordt door hem waarschijnlijk beter gedaan dan de eigenaars zelf. De kosten hangen sterk af van de dienstverlening en het tarief voor die diensten. Een traditionele makelaardij vraagt ongeveer 1,5% aan kosten. Het goedkoopst zijn de zogenaamde internetmakelaars waarbij je veel dingen zelf doet zoals foto’s nemen, tekst schrijven en rondleidingen geven.
Makelaars vergelijken
Goedkoopste makelaar Het is verstandig om makelaars te vergelijken. Wat leveren ze precies voor hun diensten en hoe zijn de kosten opgebouwd? Zijn het vaste kosten of zijn de kosten variabel? Een makelaardij die lid is van branchevereniging NVM zal je woning aanbieden op website Funda. Dit is de bekendste en grootste woningsite van Nederland. Een advertentie op deze site trekt veel belangstellenden. De goedkoopste internetmakelaar is op het moment Huysshop die een Funda Basispakket levert voor 395 euro. Huysshop geeft hiervoor een verkoopadvies en doet de onderhandelingen. De verkoper regelt zelf zijn advertentie op Funda (is inbegrepen in het basispakket) en doet ook de bezichtigingen aan kopers.

Funda pakketten Funda heeft nog twee andere pakketten: de Voordeel Bundel (595 euro) en de Premium Bundel (995). De duurste bundel is inclusief 360 foto’s, woningfotografie, videotour, kadasterservice en een koopakte. In de Basis Bundel krijgt men 15 foto’s. Een koopakte bij de notaris kost tussen de 100-800 euro. De Kadasterkosten bedragen 137 euro voor een gewone inschrijving en 78 euro voor een eenvoudige digitale inschrijving. Kiest men dus voor het basispakket dan dient men hier wel rekening mee te houden.