Schilders afbouw onderhoud

schilderen wand

Branchevereniging

Als men een aannemer in de arm neemt om een verbouwing uit te voeren is het belangrijk of dit bedrijf is aangesloten bij een branchevereniging. Mocht er een conflict ontstaan tussen beide partijen dan kan de branchevereniging een bemiddelende rol spelen. Vaak is er ook een geschillencommissie die een bindende uitspraak kan doen Bij faillissement ben je als koper meestal gedekt bij een branchevereniging. Een ander bedrijf kan het karwei afmaken zonder extra kosten. Uiteraard zijn er verschillen tussen de verschillende verenigingen en moet men van tevoren kijken wat men mag verwachten. Op het Ondernemersplein staat een mooi overzicht met brancheverenigingen.

script async src=”https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”>


Schilders, onderhoud en glaszetbedrijven

OnderhoudNL is de branchevereniging van schilders, onderhoudsbedrijven en glaszetters. De vereniging vertegenwoordigt 2600 bedrijven en is daarmee de grootste vereniging in zijn branche. De vereniging geeft leden advies, en organiseert bijeenkomsten, trainingen, workshops en symposia. Bij OnderhoudNL zijn ook bedrijven aangesloten die op boor- en offshoreplatforms werken en bij gemeenten, provincies en de overheid.
UNETO-Vni is de brancheorganisatie voor de installatiebranche (loodgieters) en de elektrotechnische detailhandel. Ongeveer 5000 installatiebedrijven en 1200 technische detailhandelsbedrijven zijn lid van UNETO-Vni. De organisatie heeft samen met de Consumentenbond en de vereniging Eigen Huis algemene voorwaarden opgesteld voor werk dat bij consumenten wordt verricht. Een van de voorwaarden is dat de klant naar de Geschillencommissie voor consumenten kan stappen om een bindend vonnis te vragen over een geleverde dienst.

Vakvereniging

Schilders, afbouw en onderhoudsbedrijven zijn vaak aangesloten bij een vakorganisatie. Een van die organisaties is de stichting Onderhoud NL Garantie. Alleen bedrijven met vak- en bedrijfstechnische diploma’s of ervaren deskundigen mogen zich aaneensluiten bij AF-erkend. Ruim 1300 bedrijven hebben zich aangesloten bij AF-erkend. Als consument heb je dan een aantal zekerheden. Bijvoorbeeld dat je met een vakman te maken hebt en naar de geschillencommissie Consumentenzaken in Den Haag kan stappen als het werk niet goed uitgevoerd is.

Klusbedrijven

De brancheorganisatie van klussenbedrijven heet VLOK. De Geschillencomissie Consumentenzaken in Den Haag heeft een aparte Geschillencommissie Klussenbedrijven. Het kost 125 euro voor een consument om een zaak aanhangig te maken bij de geschillencommissie (bij een klus tot 3000 euro). Bij klussen boven de 3000 euro is het tarief 250 euro. Van de beslissingen in 2013 werd 42% gegrond verklaard en 29% ten dele gegrond. In 19% werd het klusbedrijf in het gelijk gesteld. De overige 10% was dat de klcht niet ontvankelijk werd verklaard of er werd vooraf een schikking bereikt.