Ruwbouw

ruwbouw

Ruwbouw is zoals het woord al suggereert een bouwwerk zonder afwerking. Onder casco bouw wordt verstaan de fundering, riolering, balken, buitenmuren, deuren, ramen en het dak. De woning wordt water- en winddicht opgeleverd. Vaak bestaat een ruwbouw woning uit prefab elementen of uit houtskeletbouw. Zaken als binnenmuren, elektriciteit, sanitair, keuken, cv-verwarming, pleisterwerk vallen onder de afwerking. Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) kan gekozen worden dat een ruwbouw aannemer de kale woning(en) bouwt/verbouwt. De leden van het CPO hebben daarna de vrijheid om zelf hun woningen in te delen en af te werken. Men bespaart enerzijds kosten en anderzijds is er een grote vrijheid om de woning geheel naar eigen wens in te richten. Soms wordt de ruwbouw expres niet afgewerkt. Je ziet regelmatig in bouwmarkten, tuincentra of bibliotheken dat geen plafond is gemaakt en dat alle buizen en elektriciteitsleidingen zichtbaar zijn.




Afwerking zelf doen

Ruwbouw electriciteit (wel een veiligheidsbril op zetten)

Controle tijdens de bouw

Tijdens de ruwbouw is het verstandig om foto’s te maken van de bouw van het huis. Men moet wel eerst toestemming vragen aan de bouwer om het bouwterrein te betreden. De vereniging Eigen Huis had eerst een speciale service waar leden foto’s konden opsturen naar een bouwdeskundige. Zo kon men horen of het bouwproces volgens afspraken verliep. Deze dienstverlening wordt nochtans niet meer aangeboden. Wel heeft Eigen Huis nog haar opleveringskeuring waarbij een onafhankelijke bouwkundige het afgebouwde huis kritisch naloopt. Hoewel de tussentijdse controle van Eigen Huis niet meer bestaat geeft de site nog wel aan waar je op moet letten tijdens de ruwbouw. Is de spouwmuur schoon, is het wapeningsstaal voldoende bedekt? Is het isolatiemateriaal strak aangebracht? Zijn er beschadigingen in de buitenkozijnen? De vereniging raadt aan om foto’s te maken tijdens het bouwen. Ook is het handig om foto’s te hebben van de leidingen in de wanden en de afwerkvloer voordat deze dichtgemaakt worden.

Gietvloer aanleggen

Ben je een handige klusser? Dan kan een gietvloer een mooie oplossing zijn voor bijvoorbeeld de vloer in de garage. Een gietvloer heeft een moderne uitstraling en is eenvoudig te onderhouden. Heb je al een redelijke ondergrond? Dan is een vloercoating een stuk voordeliger om aan te leggen. Een gietvloer is dikker (2-3mm) dan een vloercoating en hierdoor duurder in prijs.