Rijtjeshuis van anderhalf miljoen

Eengezinswoning van 1.5 miljoen euro
Het was deze maand groot nieuws in Nederland: een doodgewoon rijtjeshuis in Diemen stond te koop voor 1.5 miljoen euro. We wisten dat Amsterdam een dure stad was om te wonen maar meer dan een miljoen euro voor een eengezinswoning? Kennelijk is dit de marktprijs want de woning is inmiddels verkocht voor bijna de vraagprijs. Veel mensen zijn verontwaardigd want dit heeft een prijsopdrijvend effect. Wie kan er als starter straks nog een woning kopen in Amsterdam?
De betreffende woning werd in 2001 gekocht voor 270.000 euro. Het was wel een verkoop van ouders aan een kind dus de werkelijke prijs lag waarschijnlijk wat hoger dan die 270.000 euro. Ook is het een buurt van goede stand waar je toch echt wel een flinke zak met geld moet meenemen om een huis te kopen. De verkoopprijs van 1.5 miljoen euro is een nieuw record en zal voor de bewoners van de wijk ongetwijfeld goed nieuws zijn. In potentie zijn ze nu miljonair als ze hun huis besluiten te verkopen.

Gemiddelde huizenprijs De gemiddelde huizenprijs in Nederland ging dit jaar voor het eerst door de grens van 300.000 euro. In maart 2019 was de gemiddelde huizenprijs bijna 303.000. Ten opzichte van 2013 zijn de huizenprijzen met meer dan 36% gestegen. In Amsterdam is de stijging veel harder gegaan. Voor alleenstaanden is het bijna onmogelijk geworden om een woning te kopen. De gemiddelde vraagprijs voor een huis in Amsterdam is op het moment 563.000 euro. Als men niet de dure huizen meerekent dan ligt de gemiddelde vraagprijs in Amsterdam op 438.000 euro. Amsterdam wil meer dan 50.000 nieuwe huizen bouwen voor 2024. De verdeling is 40% in de sociale sector, 40% huizen voor de middengroep en 20% voor het hoogste segment. Het is wel zaak dat de huizen niet allemaal bij beleggers komen want dan blijven de huizenprijzen sterk stijgen.

Amsterdam

Amsterdam kunst
Appartementen woningmarkt