Openhaard houtkachel

openhaard

Zelfbouw openhaard

Op de website van Joostdevree wordt met behulp van een gekleurde tekening, tabel en een stappenplan uitgelegd hoe je een openhaard zelf inbouwt. Het werk begint met het plaatsen van een brandvrij plateau waarna een vlijlaag gemetseld wordt. De achterwand wordt vervolgens waterpas op de vlijlaag geplaatst. De ruimte tussen het metselwerk en de inbouwmantel wordt opgevuld met isolatiekorrel. Meer informatie is te lezen op openhaard inbouwen.
Openhaard kopen

Een betrouwbare leverancier van een openhaard kan gevonden worden op de website van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK). Op de website van de NHK staan zowel fabrikanten (SHR) als detaillisten (SVG). Er zijn ongeveer 80 SVG-detaillisten die kachels en openhaarden kunnen leveren en plaatsen. De leden volgen regelmatig cursussen om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Mocht een koper een klacht hebben dan kan hij naar de Stichting Geschillencommissie Sfeerverwarming stappen. Deze stichting buigt zich dan over het geschil en doet een bindende uitspraak. Op de website van Sfeerverwarmingsgilde staan alle dealers keurig op een kaart weergegeven. De meeste dealers zitten in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland.

Openhaard, houtkachel of gaskachel?

Op het forum van de Viva staat een interessant topic welke kachel de mensen de voorkeur geven. Houtkachels hebben t.o.v de openhaard verschillende voordelen. Het rendement bij een houtkachel ligt veel hoger. Bij een openhaard gaat maar 20% van de warmte de kamer in; bij een houtkachel is dit 80%. Ook spatten er nogal eens vonkjes van de openhaard de kamer in. Op het topic merken een paar mensen wel op dat houtkachels voor overlast in een woonwijk kunnen zorgen (astma). Een gashaard heeft als belangrijk voordeel geen schoorsteenaansluiting nodig en is snel op te starten. Het openhaard geeft een intense beleving van het brandende vuur en de meeste sfeer. Een prijs van een houtkachel ligt tussen de 400 – 2.500 euro. Dure kachels kunnen tot wel 15.000 euro kosten. Wat de prijs van een openhaard/houtkachel een stuk hoger maakt is de installatie ervan zoals de aanleg van een rookkanaal.