Notaris

woningbouw

Werkzaamheden van notaris

Een notaris is een gecertificeerd ambtenaar die in staat is op te treden als een betrouwbare, onpartijdige getuige die zorgt voor de ondertekening van belangrijke documenten. Een notaris is ook in staat om eden te beheren. De voordelen van het gebruik van een notaris zijn eenvoudig. Door het certificeren van de juistheid van de ondertekenende partijen, biedt de notaris een betaalbare manier voor organisaties en individuen contracten aan te gaan en zaken te doen met een redelijke mate van zekerheid dat deze door de notaris opgestelde documenten erkend zullen worden in de rechtbank. Een notaris betrekken van het opstellen en ondertekenen van al je contracten beschermt je ook tegen fraude. Omdat het door een notaris opgestelde document een juridische waarde heeft. Een notaris fungeert ook als een belangeloze derde voor partijen welke een juridisch bindende overeenkomst aangaan.

Geschiedenis van de notaris

Het concept van een notaris is zo oud als de westerse concept van het burgerlijk recht, die zijn oorsprong in de rechtbanken van Rome heeft. De naam is overgeleverd door de eeuwen heen, een heeft de val van het Romeinse rijk overleeft. Tijdens de middeleeuwen werd de rol van notaris vaak door geestelijken uitgeoefend. Deze waren dan belast met het opnemen van private en publieke transacties.

De rol van de notaris

De notaris zorgt door het opstellen en laten ondertekenen van documenten. Twee van de meest voorkomende documenten die een notaris opmaakt zijn contracten voor de verkoop of overdracht van onroerende goederen en het verlenen van een volmacht. Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom notariƫle stukken ongeveer zo helder zijn als modder? De formulering van notarieel document moet zicht strikt houden aan de wet en de exacte omschrijving. Daarom komt een notarieel stuk ook zo formeel en dwingend over.

Grote notariskantoren & advocatenkantoren

Het grootste notariskantoor van Nederland is de firma Loyens & Loeff. Het kantoor heeft 11 notarissen + 65 kandidaten. Op de tweede plaats staat NautaDutilh (8 notarissen + 33 kandidaten) gevolgd door De Brauw Blackstone (7/32), Houthoff Buruma (6/29), VanDoorne (7/21), Veldhuizen Beens Van de Castel (6/18), HVG (3/18) en DirkZwager (9/12). De Brauw Blackstone Westbroek staat wel op de eerste plaats in de Top 50 van advocatenkantoren in Nederland met 286 advocaten. Loyens & Loeff en NautaDutilh staan op plek twee en drie (243-244 advocaten).