Makelaar worden

Hoe kun je makelaar worden?

Als je makelaar wilt worden dan zul je daarvoor een diploma moeten hebben. De branchevereniging NVM biedt op haar site hiervoor een opleiding aan bij de Academie voor Vastgoed. Dit opleidingsinstituut behoort tot de NVM. De eenvoudigste opleiding is de Vastgoed Introductiecursus. Deze cursus kan in 1,5 maand voltooid worden als men op zaterdag les neemt. Het diploma Vastgoed Introductiecursus geeft geen bevoegdheden om taken uit te voeren als Wat kost een makelaar. De prijs van de cursus bedraagt €675.
Assistent-makelaar

Met de opleiding Assistent-Makelaar is men wel bevoegd om op te treden als makelaar op bepaalde onderdelen. Als assistent-makelaar mag men zelfstandig onderhandelen in verkoop en verhuur. Ook mag men huizen bezichtigen. De avondopleiding duurt 9 maanden en de opleiding overdag is 5 maanden. Als de cursist slaagt voor het examen dan krijgt hij/zij een diploma van SVMNIVO. De opleiding kost €1.850 voor zowel de avond- als dagopleiding.

Kandidaat Makelaar

De opleiding kandidaat makelaar is de beste opleiding als je makelaar wilt worden. In de avondopleiding ben je 2,5 jaar kwijt maar kun je ook overdag dan kan het 1,5 jaar worden. De versnelde opleiding tenslotte duurt 1 jaar. Als kandidaat makelaar mag je de verkoopprijs bepalen en de overeenkomst afsluiten. De opleiding voor de basistheorie kost €3.535. Hierna kun je je eigen specialiseren in de woningmarkt voor wonen, bedrijfsgoed of in de commeciele sector.

Mbo Makelaar

De opleiding Assistent-Makelaar Wonen kan ook gevolgd worden op een aantal ROC scholen. Het collegegeld is € 2925, en een examen kost €750. Opleider IPD heeft een Zomercursus Assistent-Makelaar (ARMT)van 2 maanden. Na afloop kan men examen doen voor een officieel SVMNIVO diploma. De zomercursus kost €1326. Daar bovenop komt dan de prijs voor het examen. Een derde route is een thuisstudie volgen. NHA, Laudius, LOI en NCOI bieden thuiscursussen die afgesloten kunnen worden met een SVMNIVO examen. Wil je de cursussen vergelijken met elkaar dan kun je dit doen bij thuisstudie.net.