Jan Modaal kan geen huis meer kopen

Huizen zijn onbetaalbaar geworden

Wat veel mensen al wisten: een woning kopen dreigt voor Jan Modaal onbetaalbaar te worden. In de Randstad zijn de huizenprijzen hard gestegen. In augustus 2019 werd er zelfs 1.5 miljoen euro betaald voor een rijtjeshuis in Diemen! Weliswaar in een gegoede buurt maar toch is het een hoop geld voor een eengezinswoning. Is de huizenmarkt dolgedraaid of zijn dit voortaan de marktprijzen?
Hypotheek van 160.000

Het gemiddeld inkomen van Jan Modaal is 36.000 euro en daar kan een alleenstaande 160.000 euro mee lenen. Is er een partner bij met een soortgelijk inkomen dan kan dit oplopen tot 260.000 euro. Wat kun je daarvoor kopen? Volgens de nieuwsberichten is de kans om een woning te kopen voor een alleenstaande Jan Modaal het kleinst in de provincie Utrecht (1%). In Zuid- en Noord-Holland is dit 3-5%. In de provincie Groningen maakt een single huizenkoper de meeste kans (24%).

Huis kopen in Groningen

Ik heb eens even rondgekeken op huizensite Funda wat tegenwoordig de huizenprijzen zijn in Nederland. In de provincie Groningen kan men al een woning kopen voor 67.000 k.k. Voor dat bedrag krijgt men een tweekamer appartement in Haren. In Delfzijl staat een eenvoudig woonhuis te koop met 7 kamers voor 75.000 euro. De woning verkeert wel in een slechte staat en zal grondig gerenoveerd moeten worden. Een serviceflat in Groningen kost 98.000 euro. Gaan we zoeken naar huizen van 150.000 euro k.k dan is er nog best een redelijk aanbod van verschillende huizen in goede staat. Globaal moet daar nog 7.5% bij opgeteld aan worden voor kosten. Denk hierbij aan notariskosten, overdrachtsbelasting, kosten voor het kadaster, taxatiekosten en makelaarskosten. Vroeger konden deze kosten meegefinancierd worden in de hypotheek maar sinds verleden jaar mag dit niet meer. Men zal dus een potje met geld moeten hebben om deze kosten te betalen naast het aangaan van een hypotheek.