Hypotheek zelf huis bouwen

Zelfbouwwoning hypotheek

Is een hypotheek voor een zelfbouwwoning duurder dan een traditionele hypotheek? Voor de bank zijn er immers meer risico’s dan bij een bestaande woning. Een hypotheek voor een zelfbouwwoning kan men in de regel pas aanvragen als er een koopovereenkomst is van de grond. In Amsterdam hebben kopers van zelfbouwwoningen vaak te maken met erfpacht waarbij men niet eigenaar wordt van de grond.
Garantiestelling

De bank wil een garantie hebben dat het project wordt afgebouwd. Ook moet de woning in aanbouw dezelfde waarde hebben als op de bouwtekening. Sommige banken stoppen 50% in een bouwfonds en inspecteren tussentijds de zelfbouwwoning. Daarna wordt de overige financiering verstrekt. Veel banken zijn meer terughoudend en verstrekken geen hypotheek aan mensen die zelf een huis willen bouwen. Als men voldoende eigen vermogen heeft dan zal de hypotheekaanvraag meer kans maken. Banken die op de eerste pagina van Google staan als men zoekt op ‘hypotheek zelfbouw’ zijn Abn Amro, Knab en Nationale Nederlanden.

Erfpacht

Erfpacht Bij erfpacht betaalt de huiseigenaar ieder jaar een bedrag, voor een bepaalde termijn (bijvoorbeeld 100 jaar) of voor altijd. Dit is belangrijk voor het bepalen van de hypotheek. Het meest gunstig is als men een bedrag betaalt voor altijd (eeuwigdurende afkoop). Betaalt men echter ieder jaar een bedrag (periodieke canon) dan heeft dit een behoorlijke invloed op de hypotheek. Je kunt dan een stuk minder lenen.