Houtskeletbouw

houten strandpaviljoen

Voordelen en nadelen van hout

Woningen waarvan de constructie is opgetrokken uit hout wordt houtskeletbouw genoemd. Houten woningen zijn vooral te vinden in de Verenigde Staten, Canada, Noord en Midden-Europa en in tropische gebieden. Door de bossen, wouden en de ondergrond werden de houten huizen er gemeengoed. In Nederland werden vroeger in de Zaanstreek veel houten huizen gebouwd. Voordelen van hout zijn de hoge kwaliteit en de goede isolatie tegen de koude. Verder is het een lichte bouwvorm die prima geschikt is voor bouwen op een zachte ondergrond. Ook bij dakopbouw op een bestaande constructie is houtskeletbouw een goede keus. Een nadeel van een houten huis in Nederland is dat er veel onderhoud nodig is door de vochtige omstandigheden. De fabrikanten echter zijn er in geslaagd om het hout te verduurzamen met toxische en anorganische stoffen. Hierdoor zijn ook houten gevels goed bestand tegen ons regenachtige klimaat.
Keurmerk

Als je een houtskeletbouw woning wilt laten bouwen kijk dan of de aannemer een keurmerk bezit. De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT) heeft een sectie Vereniging van Houtskeletbouwers. Deze vereniging werkt samen met de Stichting Keuringsbureau Hout (SKH). Houtskeletbouwers en houtskeletbouw timmerfabrikanten die bij de sectie zijn aangesloten voeren het KOMO keurmerk . KOMO is een collectief keurmerk in de bouw. De 24 bedrijven bij de vereniging kunnen hierdoor de kwaliteit van het werk garanderen.

Kosten bouwpakket

Op de website van Scanabouw staat een bouwpakket voor een houtskeletbouw woning met een Scandinavische uitstraling. Het huis heeft 4 slaapkamers en een balkon en is te verkrijgen vanaf €125.000. Exclusief zijn technische installaties, keukeninrichting, stenen dakbedekking en fundering. Inclusief zijn alle benodigde materialen, de complete bestektekeningen, btw en bouwbegeleiding. De werkelijke prijs is afhankelijk van het afwerkingsniveau, dikte van het wandhout, kozijnen en bouwsysteem.