Grasmat onderhouden

grasmatten

Onderhoudt je gras met kalk!!

Straks komt de zomer er weer aan! Eindelijk weer lekker in de tuin zitten. En natuurlijk genieten van je mooie tuin wanneer alles lekker in de bloei staat. Ook dit jaar hoop je weer een mooie groene grasmat te krijgen.Om je gras goed te laten groei moet je eigenlijk het hele jaar bezig zijn. Veel moeite is het niet. Het zijn allemaal kleine handelingen die je goed moet timen en dat scheelt je hoop werk voor in de zomermaanden. Je bent vooral bezig met maaien, water geven en bemesten met kalk.
Waar zorgt kalk voor?

Als het goed is heb je voordat je grasmat hebt geplaatst uitgezocht wat voor pH-waarde je grond heeft. Gemiddeld heeft gras een zuurgraad nodig tussen de 6 en 7. Zo kan het per gebied heel erg verschillen wat de zuurgraad is: Kalk kan er voor zorgen dat het zuurgraad stijgt of daalt. Wij adviseren om in het najaar je grasmat te strooien met kalk. Dit omdat het in deze periode veel gaat regen . Regen zorgt er ook voor dat je zuurgraad omlaag gaat.
Wanneer de zuurgraad laag gaat er mos groeien tussen je gras. Mossen houden namelijk van vochtige grond en schaduw.
Wanneer er veel mos tussen je gras ligt heeft je gras weinig ruimte om goed te kunnen groeien. Merk je ook dat in een andere periode van het jaar mos tussen het gras komt strooi dan ook wat extra kalk. Vooral op plekken waar het gras in de schaduw ligt.

Hoe vaak moet ik kalk strooien

Bestrooi minimaal 1 keer per jaar voor de wintermaanden. Er zit verschil in 2 soorten kalk je hebt korrels en je hebt poederkalk. Korrels blijft beter liggen en poeder stuif meer. Als er veel wind staat moet je niet met poederkalk gaan strooien want dan waait alles weg. Voor de rest van het jaar kun je ook kalk gebruiken wanneer je merkt dat het zuurgraad van je gras niet goed is. Let er wel op dat kalk en bemesten niet samen gaat. Dus zorgt ervoor dat er voldoende tijd tussen zit. Probeer ongeveer 1 kg per 10m2 te gebruiken en verdeel het zo gelijkmatig over het gras uit. Om gras goed het kalk te laten opnemen kun je daarna je gras besproeien zodat het kalk in de grond komt.