Bouwmarkt

schilder met verfroller

Bouwmarkt ketens

De bekendste bouwmarkten in Nederland zijn Praxis, Gamma, Karwei, IKEA, Formido en Hornbach. Het assortiment is gericht op doe-het-zelf-producten in huis en tuin. De winkels zijn doorgaans gevestigd aan de rand van de stad dichtbij winkelcentra en autowegen. Een nieuwe ontwikkeling zijn de stadswinkels. Dit zijn kleine filialen van de bouwmarkten in de stadscentra voor de kleine klussen en voor vergeten spullen. Ook kunnen klanten er in de toekomst hun internet aankopen afhalen.
Hornbach grootste bouwmarkt

Hornbach heeft de grootste bouwmarkt van Nederland. De megawinkel is vier voetbalvelden groot en staat in Breda. Er werken 150 mensen in de winkel. Speciaal is de bouwmaterialendrive-in. Klanten kunnen met hun auto, aanhanger, busje of vrachtwagen naar binnen rijden en hun aankopen direct in de auto laden. Met de formule Proficoncept richt Hornbach zich op de kleine ondernemers en ZZP-ers. Zo kan er voor de ondernemers een voorraad aanhouden worden in het magazijn van de bouwmarkt. Met deze opstelling wist Hornbach een aanzienlijke klantengroep binnen te halen. In Europees verband is Hornbach een grote bouwmarkt met 132 winkels in 9 landen. In Nederland zijn 9 vestigingen.

Intergamma (Gamma + Karwei)

Intergamma is het moederbedrijf van Gamma en Karwei. De franchiseorganisatie is een van de grootste doe-het-zelf bedrijven in Nederland en Belgie. In Nederland zijn er 166 Gamma bouwmarkten en er zijn 136 bouwmarkten van Karwei. In Belgie zijn 82 Gamma bouwmarkten. De eerste winkel opende in 1971 waarbij Gamma het concept afkeek van bedrijven in Amerika. Eigenlijk was de bouwmarkt gericht op de kleine ondernemer. Deze zakelijke groep liet het echter afweten maar de particulieren wisten het nieuwe concept wel te waarderen. Op deze wijze zijn de winkels voor de doe-het-zelver ontstaan en hebben zich ontwikkeld tot grote bouwmarkten.

Klussen platform

Maakk is het klussersplatform van Praxis. Het is onderdeel van de website van Praxis. Op Maakk staan allerlei doe-het-zelf klussen beschreven voor in huis en in de tuin. Ook kunnen klussers vragen stellen aan andere leden en klussen delen.

Maxeda (Praxis + Formido)

Maxeda Groep claimt op zijn website dat zij de marktleider zijn in de doe-het-zelf markt. Er zijn in totaal 376 bouwmarkten van Maxeda in Nederland en Belgie met ongeveer 7000 personeelsleden. Hiervan zijn 140 winkels van Praxis, 143 winkels van Brico (Belgie en Luxemburg) en 81 winkels van Formido. Een belangrijk verschil met Intergamma is dat de meeste winkels van Maxeda in eigen beheer zijn. Slechts een minderheid is in handen van franchisers.