Bouw garantieregeling

Bouwgarant

BouwGarant is het grootste keurmerk in de bouw van Nederland. Er zijn zo’n 1500 bouwbedrijven bij aangesloten. De stichting werd in 1995 opgericht en kreeg in 2003 een kwaliteitslabel. Het keurmerk kwam in 2008 gevolgd door een Geschillencommissie Verbouwingen in 2010. Als een opdrachtgever een geschil heeft met een bouwbedrijf dat is aangesloten bij Bouwgarant dan zal de organisatie de zaak proberen snel op te lossen. Dit kan door een onafhankelijk expert in te schakelen met de BouwGarant Quick Scan. Zowel de opdrachtgever als aannemer betalen een bedrag hiervoor (150-250 euro). De uitspraak van de expert is bindend voor beide partijen. Mocht de aannemer niet willen meewerken aan een Quick Scan dan kan de opdrachtgever naar de geschillencommissie stappen. Met de Nieuwbouwgarantie van Bouwgarant heeft men zekerheid dat het huis afgebouwd bij een faillisement van het bouwbedrijf. Ook als er ondeugdelijk werk is afgeleverd dan wordt dit vergoed als het bouwbedrijf het niet herstelt. De kosten van de Nieuwbouwgarantie bedragen 0.45% van de aanneemsom.




Belgie bouwgarantie

Op de website van de Belgische overheid Belgium.be staat omschreven dat de aannemer ingeschreven moet staan bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Deze inschrijving dient gedaan te worden via een ondernemingsloket. Er wordt dan gekeken of het bouwbedrijf de vereiste ondernemersvaardigheden en technische kennis bezit. De wet Breyne geeft de opdrachtgever een ruime bescherming als koper. Mocht er een geschil ontstaan dan kan de koper naar de Verzoeningscommissie Bouw. Meer informatie over het zoeken van een vertrouwde aannemer is te vinden op de website economie.fgov.be.

Turkije bouwgarantie

De staatsschuld van Turkije is slechts 37% van het bruto binnenlands product. In april 2014 maakte de Turkse overheid bekend dat ze voor 85% garant wilde staan voor megaprojecten die een waarde hadden van miljard Turkse lira (362 miljoen euro). De overheid hoopt zo de economie verder aan te zwengelen. Economen zien er wel gevaren in. De Turkse overheid zag zich genoodzaakt tot deze stap omdat in Amerika de steunmaatregelen worden afgebouwd. Hierdoor vloeit steeds meer buitenlands geld weg uit opkomende economieen zoals Turkije.