Architect architectenbureau

Architect – ingenieur – stedebouwkundige

Iemand die gebouwen (woningen, kantoren, fabrieken, vliegvelden) ontwerpt wordt een architect genoemd. Erkende architecten staan in het Architectenregister. Mensen die verkeersinfrastructuur ontwerpen (bruggen, tunnels, wegen, kanalen, havens) zijn meestal civiel ingenieurs. Stedenbouwkundigen bekijken hoe bestaande en nieuwe gebieden het beste ingericht kunnen worden.
Examens

Om architect te worden moet men een officieel erkend diploma hebben. Dit kan men op verschillende manieren verkrijgen. Een Academie van Bouwkunst is te vinden in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Maastricht, Tilburg en Arnhem. Om toegelaten te worden is een bachelor HBO vooropleiding vereist richting Bouwkunde, Civiele Techniek of Ruimtelijke Ordening. De Technische Universiteiten Delft of Eindhoven bieden hun studenten een Master of Science aan. Mensen die minimaal 7 jaar relevante praktijkervaring hebben opgedaan maar geen diploma hebben kunnen bij het Architectenregister een architectendiploma behalen. Dit laatste examen bstaat uit twee delen waarbij de kandidaat een scriptie moet schrijven, een ontwerp vervaardigt en gesprekken met de examencommissie voert.

Remco Koolhaas

De bekendste Nederlandse architect uit ons tijdperk is waarschijnlijk Remco Koolhaas. Samen met architect Elia Zenghelis richtte Koolhaas in 1975 het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) op. Het kantoor groeide uit tot een internationaal vermaard architectenbureau. Bekende werken in Nederland zijn het Nederlands Dans Theater in Den Haag, De Kunsthal in Rotterdam en het gebouw De Rotterdam. Aansprekende gebouwen in het buitenland zijn de Nederlandse Ambassade in Berlijn, Guggenheim Hermitage Museum in Las Vegas en de CCTV-toren in Beijing.

Architectenbureau

Een aantal bekende Nederlandse architectenbureaus zijn: – Alberts en Van Huut (Hoofdkantoor ING, Hoofdkantoor Gasunie)
– Benthem Crouwel Architecten (Anne Frank Huis, Malietoren Den Haag)
– MVRDV (Villa VPRO, Silodam in Amsterdam)
– UNStudio (Erasmusbrug in Rotterdam, Theater Agora in Lelystad)
– Zwarts & Jansma Architecten (AFAS Stadion van AZ, Stadion Galgenwaard)