Appartementen woningmarkt

Vergrijzing – groot tekort aan huizen

Door de toenemende vergrijzing van onze samenleving komt er steeds meer druk op de woningmarkt. Veel ouderen blijven (noodgedwongen vaak) in hun huis wonen want er zijn te weinig goede appartementen in verzorgingstehuizen. De overheid heeft thuiswonen aangemoedigd ook omdat dit in het algemeen een stuk goedkoper is dan het wonen in een verzorgingstehuis. Veel ouderen zouden best kleiner willen wonen in een appartement of aanleunwoning maar deze woningen zijn schaars geworden. Recent werd voor een gewoon rijtjeshuis in Diemen zelfs 1,5 miljoen euro betaald wat een nieuw record was in Nederland.




Prijzen voor een huis stijgen hard

Branchevereniging NVM en het CBS houden de ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt goed bij. Niet alleen de krapte op de woningmarkt is een bron van zorg maar ook de ontwikkeling van de huizenprijzen. Gemiddeld is een nieuwbouwhuis 80.000 euro duurder dan een bestaande woning. Dit komt door de hoge personeels- en bouwkosten en nieuwe regels van de overheid omtrent duurzaam wonen. De overheid wil van het gas af in de toekomst maar dit jaagt de bouwkosten op met duizenden euro’s. In 2013 kostte een nieuwbouwwoning gemiddeld 240.000 euro. In 2019 is dit bedrag opgelopen naar 380.000 euro. Dat is een stijging van meer dan 50% in zes jaar tijd! Deze grote stijging is vooral te danken aan de hoge prijzen in de regio Amsterdam maar ook elders in Nederland stijgen de huizenprijzen hard.

Appartementen woningmarkt
De Hoekstra & van Eck Groep is de meest verkopende makelaar van Nederland. Uit hun cijfers van de woningmarkt in Amsterdam blijken de verschillen tussen de woningtypes. Woningen die het meest in trek zijn zijn appartementen tot 80 m2. In 78% worden deze appartementen verkocht boven de vraagprijs. Voor grote appartementen (boven de 80 m2) wordt in 64% meer betaald dan de vraagprijs. Ook tussenwoningen (71%) en hoekwoningen doen het goed. Twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen worden het minst overboden (46-48%).